Kijkavonden

Volgende Kijkavond: Tips Verslagen kijkavonden Instrumenten

 

Regelmatig organiseert de Stichting J.C. van der Meulen zogenaamde kijkavonden- en dagen. Tijdens deze avonden, die in geheel West-Friesland kunnen worden gehouden, kunnen zowel donateurs als niet-donateurs door het oculair van een telescoop een blik op de sterrenhemel werpen . Afhankelijk van wat er die avond te zien is kunnen planeten zoals Mars, Jupiter en Saturnus tot in detail worden bestudeerd. En als het goed helder is laten wij ook zogenaamde deepsky-objecten zien, zoals sterrenhopen, nevels en melkwegstelsels. En wat de bezoekers nog altijd het meest aantrekt is een blik op de kraters, bergen een zeeën van de Maan.

De stichting heeft de beschikking over uitstekende instrumenten, waaronder drie mooie  Newtontelescopen (spiegeltelescopen) van 20 en 30 cm, en twee lenzentelescopen met objectieven van 13 en 15 cm. 

De lenzenkijker van 13 cm is met name geschikt gemaakt voor het waarnemen van de Maan, de planeten en de Zon. Hij kan voor dit laatste worden voorzien van een zogenaamd H-a filter, dat alleen het licht van neutraal waterstof doorlaat. Zo kunnen zonnevlekken en protuberansen worden waargenomen. Maar deze lenzentelescoop en die van 15 cm zijn, door hun loepzuivere beelden, tevens de ideale telescopen voor het bestuderen van de Maan en de planeten.

De grote Newtontelescopen tenslotte zijn het meest geschikt om er sterrenhopen, nevels en melkwegstelsels mee te bekijken. De aanblik van deze ongelooflijk ver weggelegen, imposante en toch ook mysterieuze heelalobjecten vergeet u van uw leven niet meer ! Wij willen hier nog aan toevoegen dat met al deze telescopen ook de Maan en de planeten goed in beeld kunnen worden gebracht.

Zeer vaak worden wij tijdens de kijkavonden bijgestaan door donateurs die hun eigen telescopen en bijbehorende apparatuur meenemen.

Dit wordt door ons zeer gewaardeerd, aangezien het publiek dan veel meer aangeboden krijgt.

Als u een kijkavond bezoekt, en u bent in het bezit bent van een telescoop of een verrekijker, neem deze dan gerust mee. U moet wel eens wachten op uw beurt om door de telescoop te kijken, en met het waarnemen door uw verrekijker of telescoop kunt u die tijd dan overbruggen. Wij kunnen u ook veel handige tips geven over bijvoorbeeld oculairen en filters, dus het loont beslist de moeite om de spullen eens mee te nemen. Wij wensen u veel kijkplezier !!

Deze kijkavonden en kijkdagen zijn voor een ieder gratis toegankelijk. Wij zullen trachten de data en locaties van deze kijkavonden en kijkdagen ruim van te voren bekend te maken. 

Dit houdt echter wel een risico in, namelijk dat dergelijke activiteiten sterk afhankelijk zijn van het weer. Bij regen, zware bewolking en/of harde wind gaat de kijkdag of kijk avond helaas niet door.

Zorgt u daarom dat u deze pagina zeer regelmatig bekijkt, om zodoende goed op de hoogte te zijn van de planning.

 

Nog niet bekend
 

Gaat het door    of gaat het niet door   ??

We zijn wel aanwezig om over de sterren en de planeten te vertellen, want er wordt helder weer voorspeld. Echter er zullen vanwege de harde wind geen telescopen opgesteld staan.

Klik op F5 om de pagina te verversen

Let op: Wij raden een ieder aan om zich, wat kleding betreft, goed op deze dagen en avonden voor te bereiden. Leest u daarom de TIPS goed door.
 

 

 

 

Verslagen van enkele Kijkavonden
en Kijkdagen


Verslag van de kijkavond op 25 oktober 2014 in Wognum

Na lang wachten stond er dan eindelijk weer eens een kijkavond op het programma. De Stichting JC van der Meulen doet al vanaf het begin mee met de activiteiten rond de "Nacht van de Nacht" en organiseert elk jaar op deze dag een sterrenkijkavond. Zo ook dit keer, alwaar wij te gast waren bij sportvereniging "Spartanen" te Wognum en de telescopen mochten opstellen aan de rand van het voetbalveld.

De laatste kijkavond welke wij afgelopen seizoen wilden houden moest worden afgelast vanwege de slechte weersomstandigheden, en daarvóór was het lot ons ook al zelden gunstig gezind. Jammer, maar dat gebeurt nu eenmaal als je geen vast onderkomen hebt en de avonden ver van te voren moet plannen. Deze kijkavond ging gelukkig wél door, al zag het er lange tijd naar uit dat de bewolking ons parten zou gaan spelen. Maar om 16:00 uur zagen wij dat het boven de Noordzee flink opklaarde en dat die opklaringen onze kant opdreven. Perfect! Aldus de tekst op website aangepast en telescoop plus toebehoren in de auto gelegd. Op naar Wognum!

Daar al vroeg aangekomen bleek de bewolking er nog te hangen; zouden wij ons vergist hebben? Eerst maar de spullen uitladen en opstellen want de spiegel in de telescoop heeft wel een uurtje nodig om af te koelen, ondanks dat hij thuis al een tijd in de tuin stond. Jos Nijland was met de grote lenzentelescoop wat dat betreft een stuk sneller paraat. De apparatuur stond dan eindelijk klaar en prompt brak de bewolking. Het klaarde geheel op, zowaar een meevaller dit keer. En kijk, de eerste mensen kwamen al aanlopen.

Tijdens de kijkavond hebben wij het aanwezige publiek kunnen trakteren op de (uiteraard) beroemde Andromedanevel, de bolvormige sterrenhoop M13 in Hercules, de Ringnevel M57 in het sterrenbeeld Lier (zie foto), de dubbele galactische sterrenhoop in Perseus en als toetje de prachtige Pleiaden in het sterrenbeeld Stier. Dubbelsterren als Albireo in de Zwaan (mooi object vanwege het kleurverschil, zie de foto) en Alcor en Mizar in de steel van de Grote Beer kwamen ook aan bod. Schitterende objecten die ondanks het hoge vochtgehalte in de atmosfeer en de grote hoeveelheid strooilicht toch goed te zien waren. Genoeg te zien dus, de mensen hebben zich niet verveeld.
Verheugd was ik over het feit dat er een flink aantal donateurs naar de kijkavond gekomen was; in het verleden is dat wel eens anders geweest. Mijn dank hiervoor!

Je wordt echt blij als er een groep enthousiaste kinderen om je heen staat en je de oren van het hoofd vragen, zoals:
1. Waar staat de Poolster?
2. Waar is het Noorden?
3. Hoe ver staat de zon en de maan van ons vandaan?
4. Hoe snel gaat het licht?
5. Wie zijn onze 'buren'?
6. Bestaat er ander leven buiten de aarde?
Met jouw uitleg hoop je dat als ze later zelf groot zijn en ook kinderen hebben, ze dit zullen overbrengen. En hopelijk is er dan niet zoveel lichthinder, dat ze haast geen sterren meer kunnen zien.

Zo af en toe kwam er een pluk bewolking over en moesten wij snel switchen van object. Piet Vriend hield ondertussen de mensen bezig door hen te vertellen over de verschillende sterrenkundige Apps (programma's ) op zijn GSM. Hier was zeer veel belangstelling voor (zeker vanuit de jeugd) en aangezien er tegenwoordig ook betaalbare telescopen op de markt zijn, die met de smartphone bestuurd kunnen worden is het voor onze stichting wellicht een optie om een dergelijk instrument aan te schaffen. Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, en het op deze manier omgaan met de telescoop brengt het publiek (en wellicht ook donateurs) een stap dichter bij het actief beoefenen van deze hobby.

Tja, en de prijs van de optiek telt uiteraard ook mee. Over de jaren heen heb ik een aanzienlijk arsenaal aan optiek en statieven opgebouwd en bij elkaar heeft dat aardig wat geld gekost. Maar steevast krijg ik de tijdens kijkavonden de volgende vraag: "Wat kost dat?". Dan moet ik eigenlijk bekennen dat een dergelijk bedrag te hoog is om te beginnen met deze hobby, zeker voor een gezin met kinderen (ik spreek hier uit eigen ervaring :). Demonstraties met bescheidener, maar kwalitatief goede instrumenten zullen ook helpen om de sterrenkunde populairder te maken. En het populariseren van de sterrenkunde is tenslotte één van de hoofddoelen van onze stichting, nietwaar?

Terug naar de kijkavond. Wij willen de aanwezige beheerder van de Spartanen, Alphons Commandeur en de vereniging zelf bedanken voor hun gastvrijheid. Het kunstgrasveld is een prima plek om de telescopen op te stellen want je staat niet in de bagger en het risico op struikelen is minimaal. De beheerder was zelfs zo vriendelijk om de kantine open te stellen! Graag komen wij nog eens terug in Wognum. Wij vergeten niet om ook het publiek te bedanken dat er voor heeft gezorgd dat deze avond in een hele gezellige sfeer verlopen is.

Robin van Nooijen

 
q
q

Verslag van de kijkavond op 20 februari 2010 in Schellinkhout

Het was alweer lang geleden dat er een kijkavond werd georganiseerd. Wel hadden we de meteoren waarneemnachten voor de Leoniden en de Geminiden (beide zeer succesvol), maar gekeken door de telescopen was er al geruime tijd niet meer. Tijd dus voor een avondje Maan, Mars en deepsky. Vooral Mars leek vooraf een zeer interessant object te worden, aangezien de rode planeet onlangs zijn kleinste afstand tot de Aarde had ingenomen, namelijk op 99 miljoen kilometer. Ideaal voor het waarnemen van details aan het oppervlak, zoals bijvoorbeeld de poolkappen.

De dag voorafgaand aan de kijkavond leek het weer de grote boosdoener te gaan worden. Er was een sneeuwfront voorspeld, dat over Noord-Holland zou trekken en wanneer we de route van dit aankomende front bekeken, was het zeer waarschijnlijk dat Schellinkhout hierdoor getroffen zou worden. Toch, naarmate de dag vorderde, ging het er voor ons steeds beter uitzien. Om 18:30 uur werd na uitgebreid overleg besloten om toch met de apparatuur naar de Jan Luykenschool in Schellinkhout te gaan, want de wolkenvelden zouden worden afgewisseld door brede opklaringen. Achteraf blijkt dit een juiste beslissing geweest te zijn.

We waren om 19:15 uur nog bezig met het opstellen van de telescopen toen de eerste bezoekers zich al aandienden. Zij moesten nog heel even geduld hebben, hetgeen niet makkelijk is, als je een stel kleine kinderen bij je hebt. Maar, om 19:40 uur konden zij de eerste blikken op de Maan werpen, even later gevolgd door Mars. Speciaal voor Mars had Jos Nijland de 130 mm Vixen-telescoop opgesteld. Deze kijker is al lange tijd in het bezit van de Stichting JC van der Meulen en bewijst telkens weer dat een hoge kwaliteit refractor een haarscherp, contrastrijk beeld levert van onze buren in het zonnestelsel. Kort hierna kwam Henk van der Weurf ons waarneemteam versterken; hij had zijn prachtige Polarex-lenzenkijker meegenomen en deze is door zijn openingsverhouding werkelijk ideaal voor het waarnemen van Maan en planeten. Toen Marien Veenstra er ook nog bij kwam hadden we al met al een sterke bezetting.

Het was helaas niet de gehele avond helder (gelukkig wel droog), waardoor Mars het soms even zonder aandacht moest doen. Gelukkig weerkaatst de Maan daarentegen zoveel licht dat deze ondanks een laagje bewolking nog steeds getoond kon worden aan het publiek. En als de bewolking gewoon te dik werd, kon Marien zijn uitgebreide kennis van de astronomie delen met het publiek.

Later trok de hemel eventjes helemaal open, zodat er ook nog aandacht kon worden besteed aan andere objecten in het heelal, zoals de beroemde Orionnevel. Een aantal jaren geleden heeft ondergetekende een 25 cm Newtontelescoop gekocht, waarna hij zich soms afvroeg of dat toch niet een maatje te groot was om mee te slepen. Maar, als je daarmee dan een blik werpt op de Orionnevel ben je direct alle twijfel rond de telescoopkeuze kwijt en is het meeslepen van deze kijker ineens geen enkel probleem meer!

Leuk was ook dat één van de bezoekers zijn eigen telescoop had meegebracht, een 110 mm Newtontelescoop. Hij had daar wat vragen over en dus hielpen wij hem daarbij. Een blik door het oculair leerde dat de kwaliteit van deze telescoop dik in orde was, zodat de man nog jarenlang is gegarandeerd van kijkplezier.

Om 22:00 uur vertrokken de laatste van de circa 40 bezoekers. De spullen werden opgeborgen en konden we naar huis. Een zeer geslaagde en gezellige avond, waarvan we er eigenlijk te weinig hebben. Maar we leven nu eenmaal in Nederland met bijbehorend klimaat, dus de kans dat er een geplande kijkavond niet doorgaat is nu eenmaal groot. Wij richten ons nu op de Nationale Sterrenkijkdagen op 19 en 20 maart aanstaande (zie de aankondiging op de volgende pagina).

Ik wil hierbij Jan Verhofstad en het bestuur van de Jan Luykenschool bedanken voor het organiseren van deze kijkavond en het ter beschikking stellen van het schoolplein.

De foto's bij dit verslag zijn gemaakt door Marien Veenstra

Robin van Nooijen


Verslag van de Nationale sterrenkijkdagen op 3 en 4 april 2009 in Hoorn en Benningbroek

 
 

Ook in 2009 heeft de Stichting JC van der Meulen weer meegedaan met de Nationale Sterrenkijkdagen. Ditmaal stonden de telescopen opgesteld in Hoorn en Benningbroek.

Op verzoek van en in samenwerking met Ton Schuckman hebben we de kijkdag op vrijdag 3 april in Hoorn bij het Werenfridus College gehouden. Wij zouden zorgen voor de telescopen en Ton voor activiteiten in de school. Zo gezegd, zo gedaan. Ton en zijn collega's hadden gezorgd voor demonstraties met een heuse kosmische deeltjesdetector, een electriseermachine en een Vandegraafgenerator (altijd een topper in com-binatie met dames met lang haar).
Die vrijdag was het een prachtige dag. De Zon stond ongenadig te branden, maar dat gaf ons de kans om het publiek een aantal fraaie zonnevlammen te laten zien. De enige jaren geleden aangeschafte zonnetelescopen van Coronado hebben hun waarde weer eens bewezen en blijken achteraf een uitstekende aankoop geweest te zijn. Ook de Vixen met het daystar-filter doet het nog prima, al is het afstellen nog wel eens lastig. Jammer alleen dat het ene accupack van de stichting het begaf, en dat na slechts 3 jaar. Henk van de Weurf had gelukkig nog een exemplaar thuis liggen en was hij bereid om die voor 2 dagen aan ons uit te lenen. 's Avonds begaf warempel mijn eigen accupack het ook, en bood die van Henk wederom uitkomst.
Zonnevlekken showen ging helaas niet. Onze leverancier van gratis energie heeft sinds 1913 niet zo'n diep activiteitenminimum gekend, en dat uit zich in een zo goed als totale afwezigheid van zonnevlekken, en dat al maanden lang! De objectieffilters konden dus in de doos blijven liggen. Bovengenoemde situatie kan nog wel eens wat langer blijven duren; sommige wetenschappers voorspellen voor de eerstkomende 6 tot 22 maanden niet veel verbetering wat betreft de aantallen zonnevlekken. Bij mij rijst nu de vraag hoeveel invloed dit op termijn zal hebben op ons klimaat. U kunt er in ieder geval verzekerd van zijn dat astrofysici en klimaatdeskundigen deze situatie met argusogen volgen. Wellicht levert het ons nieuwe inzichten op en een onderwerp voor een lezing! Voor een actueel beeld van de Zon kunt u terecht op http://www.spaceweather.com
 Dit beeld wordt elke dag ververst.

De avond verliep net zo goed als de middag. Beter nog eigenlijk dan de middag, want er stond een batterij telescopen opgesteld waar een moderne artilleriedivisie jaloers op zou zijn geweest. Bart van der Waard, Jeffrey Berkhout, Remko Ruiter en Henk van der Weurf hadden zelfs hun eigen telescopen meegenomen. Door deze kijkers, de stichtingstelescopen en de telescoop van het Werenfridus had het publiek dus alle gelegenheid om te smullen van beelden van de Maan, Saturnus en enkele fraaie sterrenhopen. Vanwege alle straat- en woonverlichting was de locatie eigenlijk niet geschikt voor echte deepskywaarnemingen, maar in dit geval maakte dat voor het kijkplezier geen verschil. Over de gehele dag hebben meer dan 100 mensen gebruik gemaakt van de telescopen en dat vind ik een fantastisch resultaat.
 

 
4 APRIL 2009: KIJKAVOND IN BENNINGBROEK
door Jos Nijland

Vergeleken met de zonovergoten vrijdag zag het er zaterdag overdag niet goed uit. Bewolkt! 's Middags ging daarom helaas niet door.

Toch werd besloten, na het bekijken van de wolkenradar, om 's avonds de telescopen op te stellen. En dat was maar goed ook!
Vanaf 20.00 uur kwam eerst de Maan voorzichtig te voorschijn. Vervolgens kwamen er meer en meer gaten in de bewolking en werd Saturnus ook zichtbaar!
Er zijn ongeveer 30 belangstellenden (inclusief kinderen) geweest en zij hebben de vele kraters op de Maan en de "platte" ring van Saturnus kunnen bewonderen.

De Stichting J.C. van der Meulen heeft het bestuur van DESS hartelijk bedankt voor de gastvrijheid en het beschikbaar stellen van de accommodatie. Dat daarnaast de kantine beschikbaar was voor enige versnapering was helemaal top!
 

 
 
 
 

Verslag van de kijkavond op 16 augustus 2008 in Bovenkarspel

De gedeeltelijke Maansverduistering op 16 augustus beloofde een spektakel te worden. Deze begon namelijk al op het moment dat de Maan zich nog achter de horizon bevond Dat wil zeggen dat de Maan door de intrede in de bijschaduw al enigszins gekleurd zou moeten zijn als hij opkwam. De locatie, het strandje bij Broekerhaven, was door Willem Dekker voor dit verschijnsel uitstekend gekozen. Een mooie, donkergele Maan die zich moeizaam uit het IJsselmeer verheft is een prachtig gezicht waar alle aanwezigen zichtbaar van hebben genoten. Vervolgens heeft iedereen de verduistering van de Maan goed kunnen volgen, al hing er af en toe een sluier van bewolking voor de Maan.

Niet alleen de Maan was deze avond het doel van de telescopen, maar ook de zeer laag aan de hemel staande planeet Jupiter en vier van zijn manen konden vanaf deze locatie uitstekend worden waargenomen. Bovendien is deze periode van het jaar zeer geschikt om deepsky-objecten zoals de bolvormige sterrenhoop M-13, de machtige Andromedanevel en de raadselachtige Ringnevel te bewonderen. Zo kregen alle aanwezigen een zeer gevarieerd menu voorgeschoteld.
Nadat de aanwezigen het maximum van de verduistering hadden bekeken, was het eigenlijk wel tijd om weer naar huis te gaan.
Ik wil alle mensen die aanwezig waren bedanken voor hun komst en de gezelligheid.
Er leuk was ook het feit dat twee donateurs, Paul Beemsterboer en Bart van der Waard, hun eigen fraaie telescopen mee hadden genomen en beschikbaar stelden aan het publiek. --- Robin van Nooijen
 

De foto's  zijn gemaakt door Jos Nijland, Piet Vriend en David Berkeveld


Verslag van de kijkavond op 12 april 2008 in Schellinkhout

De Stichting JC van der Meulen organiseerde op zaterdagavond 12 april eindelijk weer eens een kijkavond. Ditmaal vond het gebeuren plaats op het schoolplein van de Jan Luykenschool, Dorpsweg 109 te Schellinkhout. De telescopen stonden tijdens deze avond gericht op Saturnus, de Maan en een aantal prachtige sterrenhopen. Vooral Saturnus en de Maan stalen de show.
Er stond deze avond aardig wat wind, zodat er voor de kleinere lenzenkijker een redelijk beschutte plek moest worden opgezocht. De massieve 30-cm spiegelkijker op het dobsonstatief had daar helemaal geen last van en stond vrolijk midden op het schoolplein opgesteld. Verder was de hemel glashelder en was er weinig waterdamp in de lucht aanwezig; dit is voor astronomische waarnemingen haast onontbeerlijk, zeker als de Maan aanwezig is.
Saturnus, de planeet met de ringen, daar kwamen de mensen voor. Door de gunstige omstandigheden staken de ringen haarscherp af tegen het inktzwart van de diepe ruimte. Dit seizoen kunnen we nog volop genieten van de ringen. Later in het jaar zal de Aarde steeds meer in een positie komen waarbij wij de ringen van opzij moeten bekijken en zij daardoor amper zichtbaar zullen zijn. Ook was er een aantal manen van Saturnus zichtbaar, waaronder natuurlijk Titan. Zo nu en dan was de atmosfeer dermate rustig dat er ook wolkenbanden op de geringde reus zichtbaar waren.
De Maan bevond zich in het eerste kwartier, wat natuurlijk altijd spectaculaire beelden oplevert van kraters en bergen aan het maanoppervlak. Het overdadige maanschijnsel zorgt er daarentegen ook voor dat het kijken naar andere deepsky-objecten dan enkele sterrenhopen de omstandigheden wat minder gunstig zijn.

Het werd een geslaagde avond, waar meer dan 40 mensen op af zijn gekomen; dat geeft de burger weer moed! Hopelijk zijn de weergoden ons volgend seizoen wat gunstiger gestemd, zodat er wat vaker kijkavonden doorgaan. Kijkt u af en toe ook eens op de website, want wellicht organiseren wij de komende tijd eens kijkdag voor de Zon. Graag tot ziens !!

** Bovenstaande foto's zijn tijdens deze kijkavond gemaakt door Aly Ploeger. **


Verslag van de kijknacht tijdens de Perseïden
2007 in het Dijkgatsbos

Het waarnemen van de Perseïden was voorgaande jaren niet zo'n geweldig succes geweest. De Maan erbij of vervelende bewolking waren behoorlijke spelbrekers. Maar dit jaar zou de Maan niet storen en de weersverwachtingen waren goed te noemen.

In de nacht van 11 op 12 augustus was het behoorlijk helder. Tijdens die nacht was al een flink aantal fraaie meteoren te zien geweest. Eentje was waanzinnig fel en spatte ook nog eens uit elkaar !! Alleen was dat een sporadische meteoor en geen Perseïde. Maar een fenomenaal gezicht was het wel. Dit alles beloofde dus wat voor de volgende nacht, de nacht van het Perseïdenmaximum.

Dat we in het Dijkgatsbos de Perseïden zouden gaan waarnemen was ver van te voren al aangekondigd in de nieuwsbrief. Toch heeft er eigenlijk niemand gereageerd, buiten de mensen dan die eigenlijk altijd wel meegaan. Jammer is dat wel, aangezien het altijd beregezellig is tijdens zo'n waarneemsessie.

Ditmaal bestond de groep uit Jos Nijland en zijn zoon Niek, Jelle Klijnsma, Piet Vriend, Bob Bakker en Robin van Nooijen. Als u goed naar de foto's kijkt ziet u dat er voor wat betreft de nachtelijke temperaturen geen enkel risico wordt gelopen. Dikke kleding en goede slaapzakken zijn echt een must. En natuurlijk vergeten we hierbij ook de koffie en hete soep niet; zeker als je de hele nacht gaat waarnemen is de soep een aanrader; lekker hartig en het zorgt voor de broodnodige warmte.

's Avonds om 23:00 uur was de atmosfeer glashelder en had ondergetekende al een aantal fraaie Perseïden waar kunnen nemen. Ook viel het op dat er vanuit de richting van de Zwaan ook een tweetal meteoren aan was komen stormen. Na later beraad met Jos bleken dit waarschijnlijk kappa-Cygniden te zijn geweest. De waarneemomstandigheden waren eigenlijk wel goed te noemen. Regelmatig kwam er wat (sluier)bewolking overzeilen, maar tijdens de voorspelde brede opklaringen was het zicht uitmuntend. De Melkweg was fantastisch om te zien en doordat er totaal geen Maan te zien was, was het lekker donker.
Als ik het goed heb gezien zijn er door Jos Nijland tijdens de officiële waarneemsessies 78 Perseïden geteld, 6 delta-Aquariden en 2 kappa-Cygniden. Het totale aantal door ons waargenomen meteoren lag veel hoger, maar dit gebeurde niet tijdens officiële waarnemingen. Al met al is het uiterst geslaagde waarneemnacht geworden.

En dan de komende verschijningen van de Leoniden en Geminiden: in 2006 hadden de Leoniden, afkomstig van de komeet 55P/ Tempel Tuttle, een kleine uitbarsting (ZHR ~100). In 2007 is ook iets dergelijks mogelijk, maar dit zal een minder hoge ZHR geven dan in 2006. Dit maximum is op 18 november rond 22.30-23.00 UT, niet echt gunstig voor West Europese waarnemers. Het traditionele maximum van deze zeer snelle meteoren, met een ZHR van 15-20, is wel te bewonderen en valt in de nacht van 17-18 november omstreeks 3.00 UT. We hebben dit jaar geen hinder van de maan, want deze gaat voor middennacht onder.

Tijdens de Geminiden is het de bedoeling dat we twee nachten gaan waarnemen. Aangezien het in december 's avonds al lekker vroeg donker is, zal er worden waargenomen van 21:00 uur tot 06:00 uur. Lange nachten dus, maar we houden er wat betreft de proviandering rekening mee. Er zal genoeg hete soep zijn, en het plan is ook om tijdens een van de nachten lekkere worstjes te gaan barbecueën !! Mocht u informatie willen omtrent deze waarneemsessie, neemt u dan contact op met het bestuur.

Robin van Nooijen

 

Verslag van de kijkdagen in het Zuiderzeemuseum
tijdens de pinksterdagen van 2007

Ondanks de zwaar bewolkte hemel, gedurende het pinksterweekend, waren deze dagen in het Zuiderzeemuseum voor ons als organisatie een groot succes. We hadden deze dagen uitgekozen omdat het met Pinksteren, voor zover ik mij kan herinneren, meestal prachtig weer is. Deze keer had ik dus verkeerd gegokt, maar het bijzondere van deze dagen was dat we een alternatief hadden. En wat voor een alternatief!
Voor mij had het iets emotioneels, want na zoveel jaren zag ik eindelijk weer de instrumenten van de heer van der Meulen aan het werk. Na jaren in de kast te hebben gelegen zijn ze door onze conservator Jan Hemmer weer bedrijfsklaar gemaakt. Bij het uitpakken van de instrumenten, de Stirlingmotor, de van de Graaf generator en natuurlijk de Wimshurst bliksemmachine vloog er van alles door mijn gedachten en dacht ik "De instrumenten zijn eindelijk weer thuis waar ze horen"!

De deuren van het museum gingen om 10:00 uur open en gestaag droop het publiek binnen. Toen ik de heer Hielkema van de boot had gehaald en gezamenlijk de apotheek van Drs. J.C. van der Meulen betrad kwam er opnieuw een bijna emotionele golf over ons beiden. Hielkema, onze oudste donateur en enig overgebleven lid van die tijd, was op uitnodiging van Stichting J.C. van der Meulen in het museum. Ook hij kan zich Johan Christiaan van der Meulen zo goed herinneren. Tot mijn grote verbazing zag ik dat de bezoekers ook wel aandacht hadden voor de vroegere apotheek van de heer van der Meulen, maar dat die aandacht zich spoedig verplaatste richting de natuurkundige instrumenten van J.C.

Bovenstaande vonken sprongen pas over bij een spanningsverschil van circa 200.000 Volt !!

Dit tot mijn grote tevredenheid, want zo ging het vroeger ook. Hij wist altijd de aandacht te trekken van soms grote getale publiek. Vol verbazing aanschouwden de mensen zijn bliksemmachine. En natuurlijk moesten, vooral de meisjes en de vrouwen met lang haar, optreden bij de van de Graaf generator. De haren van deze gingen dan ook snel richting het plafond. De foto's van deze dagen zullen zeer binnenkort op onze website geplaatst worden. Het was fantastisch om te zien en in de verte, daar ben ik van overtuigd, heeft hij met een glimlach stiekem toegekeken.
We hadden natuurlijk ook onze zonnekijkers op willen stellen, maar zoals gezegd kwam daar vanwege het weer niets van terecht. Ondanks het weer waren het twee prachtige dagen. Ik wil iedereen bedanken voor zijn inzet die deze dagen tot een groot succes hebben gemaakt. En in het bijzonder Jan Hemmer die er tenslotte voor gezorgd heeft dat de instrumenten weer werkten zoals zij vroeger deden.
Vanaf september zal ik elke maand een kort verhaal schrijven met als titel "mijn belevenissen met Johan C. van der Meulen. Dit omdat er nog zo weinig mensen over zijn die hem hebben gekend zoals hij was. Een fantastich "leermeester".

Wij willen hierbij de directie van het Zuiderzeemuseum, en in het bijzonder Jaap Kerkhoven, bedanken voor de gastvrijheid, en natuurlijk voor het feit dat zij enkele van onze machines hebben ondergebracht. Het was voor ons een prachtig en gezellig weekend. Graag doen wij dit in de toekomst nogmaals!

Wytze Cavanaugh

 

Verslag van de "wandeling door het zonnestelsel" op
zondag 6 mei 2007 in het Streekbos te Bovenkarspel

 

Onderstaande foto's zijn gemaakt door Wilfred Jongerling

 


Verslag van de kijkdagen tijdens de nationale sterrenkijkdagen op
2 en 3 maart 2007 in Middenmeer en Hoorn

Net als voorgaande jaren organiseerde de Stichting JC van der Meulen activiteiten tijdens de nationale sterrenkijkdagen. Ditmaal werd besloten om niet alleen kijkavonden te houden, maar ook kijkdagen waarop het publiek naar zonnevlammen en eventueel aanwezige zonnevlekken zou kunnen kijken. Maar waar deze kijkdagen te houden? Met het schoolbestuur van de Copernicus Scholengemeenschap werd afgesproken om daar de gehele zaterdag op het schoolplein te gaan staan. Voor de vrijdag is samen met David Berkeveld naar een locatie gezocht in de regio Slootdorp-Middenmeer. Na enkele locaties te hebben bekeken werd er, na overleg met de beheerder, voor gekozen om op de parkeerplaats bij De Meerbaak in Middenmeer te gaan staan.

De vijf foto's hieronder en de twee avondfoto's hierboven zijn gemaakt door Wilfred Jongerling uit Winkel
De vrijdag bood een zonnig begin van de kijkdag welke om 12:00 uur startte. Echter vanaf 13:15 uur trok er een dikke, hardnekkige laag bewolking over ons heen. Hier viel warempel ook nog een klein buitje regen uit. Maar tegen 14:45 uur brak de bewolking en de rest van de kijkmiddag was het zonnig en helder. Met de vorig jaar aangeschafte Coronado-zonnetelscopen en een telescoop voorzien van een gewoon objectief-glasfilter kon men een fraaie zonnevlam en een "piepkleine" (zo zei men) zonnevlek bewonderen. Met piepklein bedoelen we dan wel driemaal zo groot als onze planeet Aarde.
Over de vrijdagavond valt niets dan goeds te melden. De beheerder van De Meerbaak, de heer Ton Verwijs, had voor deze gelegenheid de verlichting van het parkeerterrein uitgeschakeld. Hierdoor, ondanks de aanwezigheid van een bijna volle Maan, viel zelfs de Orionnevel prachtig te bewonderen. Uiteraard was er veel belangstelling voor Saturnus welke in vol ornaat aan de hemel hing. Als toetje werd het publiek getrakteerd op een blik op de Plejaden, één van de allermooiste sterrenhopen aan de noordelijke hemel.
Er zijn in totaal circa 60 belangstellenden op deze kijkdag afgekomen. Gecombineerd met het mooie weer en een prima locatie leidde dit tot een zeer geslaagde en gezellige kijkdag.

Op zaterdag waren de weergoden ons minder gunstig gezind. Wij hadden extra lang gewacht met beslissen of de kijkdag door zou gaan, maar om 13:00 uur hebben we het dan toch moeten afzeggen. Niets aan te doen. Alle hoop was gevestigd op de kijkavond, waarbij als "showpiece" de maansverduistering te zien zou zijn.


Copyright Erwin MolleeOm 18:45 uur begonnen we met het opstellen van de apparatuur. Maar toen wij hier bijna gereed mee waren begon het flink te regenen. Dat was een domper. Maar de heer Groen, leraar Natuurkunde van de Copernicus school, wist te vertellen dat het maar een klein frontje was dat rap zou overdrijven. En inderdaad, om 19:30 uur stopte de regen en vanaf 20:00 uur kon het waarnemen beginnen. De seeing was niet zo goed als de avond tevoren, maar toch konden wij Saturnus, de Orionnevel, de Plejaden en een aantal sterclusters in het sterrenbeeld Voerman aan het enthousiaste publiek laten zien. De maansverduistering tenslotte was erg indrukwekkend. Vooral de rode kleur van de Maan tijdens de volledige verduistering zal door de aanwezigen niet meer worden vergeten. De circa 40 toegestroomde belangstellenden hebben een leuke en leerzame avond gehad, en wij zijn blij dat deze sterrenkijkdagen erg goed zijn geslaagd.
 

Deze zeven foto's werden gemaakt door Erwin Mollee
Hierbij wil ik David Berkeveld, Marien Veenstra, Gerard de Boer en Henk van de Weurf bedanken voor hun hulp tijdens deze sterrenkijkdagen. Ook dank ik Ton Verwijs en de Copernicus Scholengemeenschap voor hun gastvrijheid. Ook mogen wij de Schager Courant, de Wieringermeebode en het Noordhollands Dagblad niet vergeten te noemen; zij plaatsen tenslotte elke keer weer de persberichten aangaande onze activiteiten zonder daar iets voor terug te vragen.

Robin van Nooijen


Verslag van de kijkdag en kijkavond in Benningbroek op 30 september 2006

Kijkavonden en kijkdagen zijn altijd zeer plezierig om mee te maken. Er komt toch meestal flink wat enthousiast publiek kijken en dat maakt deze activiteiten tot zeer gezellige tijden. Als dan ook het weer een beetje meezit, zodat er ook goed met de H-a zonnetelscopen

Ditmaal had Jos Nijland gezorgd voor een mooie locatie in Benningbroek, alwaar wij te gast waren op het terrein van sportvereniging DESS. Voor het kijken naar de Zon hadden we de zonnetelescopen opgesteld op het terras voor de kantine.

 
Copyright Jos NijlandCopyright Jos NijlandCopyright Jos Nijland
Copyright Marien VeenstraCopyright Marien VeenstraCopyright Marien VeenstraCopyright Marien Veenstra
De weersvooruitzichten voor de zaterdag klonken de hele voorafgaande week al niet best. Het zou bewolkt zijn, het zou gaan regenen en waaien enz enz. Maar naarmate de tijd verstreek werd de voorspelling toch steeds beter, en daarom hebben wij besloten om de kijkdag gewoon door te laten gaan.

En dat was maar goed ook. Ondanks de herhaaldelijk aanwezige stevige bewolking was er toch een flink aantal perioden met Zon, zodat het aanwezige publiek de prachtige zonnevlammen en de drie kleine zonnevlekken kon waarnemen. Net als bij de kijkdag in Hoorn in maart van dit jaar hadden wij beschikking over H-a zonnetelscopen (drie ditmaal, de nieuwe Coronado Solarmax deed ook mee!) en drie normale telescopen welke waren voorzien van een objectieffilter. Ook werd het beeld van de Zon geprojecteerd aan de binnenkant van een kartonnen doos, welke was afgeplakt met wit papier.

Copyright Jos NijlandCopyright Piet VriendCopyright Jos Nijland
Copyright Jos NijlandCopyright Piet VriendCopyright Jos Nijland
Copyright Jos NijlandCopyright Jos NijlandCopyright Jos NijlandCopyright Jos Nijland
Toen de kijkDAG eenmaal voorbij was, en wij rond 18:00 uur zaten te genieten van de producten van de locale Italiaanse keuken, klaarde de lucht helemaal op en werd het tot onze verbazing kraakhelder!! Dus na het eten de telescopen rap verplaatst naar het tweede veld van DESS, zodat er genoeg ruimte zou zijn om de mensen allemaal te kunnen laten kijken.

Ook al was de Maan niet zo lang zichtbaar en hing zij laag aan de hemel, de aanblik van de kraters, gebergtes en zeeën was als vanouds zeer indrukwekkend. Daarbij waren deepsky-objecten als M-13, de Klerenhanger en de Ringnevel door de grote spiegeltelescopen uitstekend zichtbaar. En zo zie je maar weer, de tijd vliegt als je plezier hebt en het was ineens 23:00 uur. Tijd om de instrumenten weer op te ruimen en het veld netjes achter te laten.

Copyright Marien VeenstraCopyright Marien VeenstraCopyright Marien VeenstraCopyright Marien Veenstra
Copyright Jos NijlandCopyright Jos NijlandCopyright Jos Nijland
Dankzij de inzet van een groot aantal donateurs is deze dag een succes geworden. Verspreid over de dag hebben meer dan 100 mensen deze kijkdag bezocht, en ik weet zeker dat zij allen met een goed gevoel weer huiswaarts zijn gekeerd.

Bij deze wil ik het bestuur van sportvereniging DESS bedanken voor hun gastvrijheid. Graag komen wij volgend jaar nog eens terug, niet alleen vanwege het gezellige en enthousiaste publiek, maar zeker ook omdat de locatie uitermate geschikt is voor het houden van kijkdagen en kijkavonden.

Robin van Nooijen


Verslag van de kijkdag tijdens de gedeeltelijke zonsverduistering van 29 maart 2006 in Hoorn bij het Copernicus College

Voor het waarnemen van de gedeeltelijke zonsverduistering waren we te gast bij het Copernicus College aan de Nieuwe Steen in Hoorn. We hadden praktisch het gehele parkeerterrein voor de school tot onze beschikking, dus konden we de telescopen mooi verspreid opstellen.
Het was in de ochtend nogal bewolkt, maar het KNMI had voor het noordwestelijke deel van Nederland beter weer beloofd. En ze kregen gelijk; aan het begin van de verduistering schoven er nog regelmatig enkele wolken voor de Zon, maar dit werd al snel minder. Regelmatig was het zelfs minutenlang kristalhelder boven ons, en samen met een zeer matige wind waren de omstandigheden dus prima te noemen.
Gerard de Boer, Willem Dekker, Corrie Bakkum, Henk van de Weurf en ondergetekende waren tijdens deze kijkdag aanwezig. Willem bediende de grote zonnetelescoop met het Daystar-filter en Gerard projecteerde het beeld van de Zon met behulp van een lenzenkijker op de binnenkant van een kartonnen doos (nog altijd de veiligste manier om de Zon waar te nemen!!). Henk had zijn mooie Polarex-telescoop meegenomen, welke hij had voorzien van een objectieffilter. Ik had mijn telescoop mee welke eveneens was voorzien van een objectieffilter (glasfilter) en Corrie assisteerde bij de net aangekochte PST zonnetelescoop.
We kunnen hier onmogelijk alle foto's plaatsen die genomen zijn tijdens de kijkdag, maar dit aantal geeft wel een goed beeld van hoe de dag verlopen is; druk en gezellig. We moesten natuurlijk honderduit vertellen, zodat de stembanden aardig uitgedroogd raakten. Gelukkig was men zo vriendelijk ons te voorzien van een een aantal prima koppen koffie!
Samenvattend kunnen we stellen dat het een prachtige dag is geweest. De leerlingen en leraren van het College waren zeer enthousiast, en zij hebben de verduistering en veel details aan het oppervlak van de Zon uitstekend kunnen zien. Wij bedanken het schoolbestuur voor de gastvrijheid en de lekkere koffie, en komen graag nog eens terug voor een kijkavond of een kijkdag.

Robin van Nooijen


Verslag van de kijkavonden tijdens de Nationale Sterrenkijkdagen
op 3 en 4 maart 2006 in Bovenkarspel

Een dikke laag bewolking, sneeuwbuien en mist vormden het decor voor de vrijdag en de zaterdag. Soms brak overdag de Zon even door, maar voordat we er erg in hadden, was de bewolking weer terug. De voortekenen voor een aantal geslaagde kijkavonden waren dus niet zo gunstig. Toch meldde het KNMI dat er 's avonds opklaringen zouden ontstaan, welke landinwaarts zouden trekken. Positieve berichten dus vanuit De Bilt. Maar tijdens het avondeten rond 17:30 uur sneeuwde het nog behoorlijk en de twijfel sloeg hierdoor enigszins toe. Zou het nog iets worden vanavond?

Maar toen, even na 18:00 uur, brak de bewolking en straalde de Maan ons opgewekt toe vanuit een mooie heldere hemel. Dat was het sein waarop we zaten te wachten. Snel alle optische instrumenten in de auto gelegd en op naar het Streekbos. Goed geluimd en voorzien van winterkleding, hete koffie en thee stonden we klaar voor de bezoekers.

Copyright Marien Veenstra 2006 Copyright Marien Veenstra 2006
Tijdens de vrijdagavond was er jammer genoeg niet zoveel animo om de kijkavond te bezoeken. Vrijwel zeker heeft het weerbeeld van de dag hierin een rol gespeeld, samen met de lichte vorst van die avond. Ook heeft men waarschijnlijk gegokt op mooi weer op de zaterdag, zodat er op vrijdag kon worden uitgerust van een week zwoegen. Op zich was dit erg jammer, want de Maan, Saturnus en de grote nevel in Orion waren uitstekend zichtbaar en leverden mooie plaatjes in het oculair. Zelf hebben we ons tot 22:30 uur staan vergapen aan bovengenoemde hemelobjecten.
Copyright Marien Veenstra 2006 Copyright Marien Veenstra 2006
Het publiek kwam op zaterdagavond gelukkig wel op de kijkavond af. Men was het erover eens dat de Maan en Saturnus (met diverse maantjes) de allermooiste plaatjes opleverden. Toch werden ook de Orionnevel en de Pleiaden bewonderd.

Leuk was de reactie van de mensen toen wij wezen op een schijnbaar lege plaats aan de hemel, direct naast Saturnus. "Daar is niets te zien" zo zei men. Echter, door de telescoop (met gebruikmaking van een vergroting van slechts 13X) bleek zich daar ineens een hele zwerm sterren te bevinden; de Bijenkorf, oftewel M-44.

Al met al een zeer geslaagde en uiterst gezellige avond, en wij willen de mensen die op de kijkavond zijn afgekomen bedanken voor hun aanwezigheid en enthousiasme. Daarbij wil ik Marco, Marien (maker van bovenstaande foto's), Gerard, David en Corrie bedanken voor hun inzet. Bovendien willen wij Theo Peerdeman bedanken voor het beschikbaar stellen van de locatie.

Robin van Nooijen


Verslag van de kijkavond op 14 januari 2005 in Bovenkarspel

Eindelijk was het weer ons een keer gunstig gestemd. Hoewel we iedere maand een kijkavond plannen kom je tot de conclusie dat zo'n avond eigenlijk niet te plannen valt. Helder weer kun je nu eenmaal niet op bestelling krijgen. Ondanks dat het voor een groot publiek gunstig omstandigheden leken dachten wij daar anders over.

Het was erg vochtig. Een en ander bleek ook wel door het vele strooilicht waar we in Westfriesland te veel van hebben en wat door de vele watermoleculen in de atmosfeer nog eens extra wordt versterkt. Waarom alle agrarische bedrijven in de polder verlicht moeten worden is ons een raadsel. Wij ondervinden daar veel hinder van. Voor ons telt hoe donkerder het is des te beter. Maar ondanks de vocht en het licht hebben we toch behoorlijk veel objecten kunnen bekijken.

Copyright Marien VeenstraCopyright Marien VeenstraCopyright Marien Veenstra

De komeet Macholz was toch het beste waar te nemen door een goede verrekijker. Beide begeleiders van de kijkavond beschikken gelukkig over hele goede verrekijkers. Daar werd dan ook gretig gebruik van gemaakt.

Uiteraard waren er de oooohs en de aaaahs bij het zien van de planeet Saturnus. Door de spiegeltelescoop was de Cassinischeiding in de ringen van de planeet goed waar te nemen. Deze scheiding is vernoemd naar de astronoom Cassini die het als eerste waarnam. Het lijkt alsof de ring in tweeën wordt verdeeld. Niets is echter minder waar, want het ruimtevaartuig Voyager heeft aangetoond dat deze ruimte niet leeg is.

Copyright Marien VeenstraCopyright Marien VeenstraCopyright Marien Veenstra

Ook de Orionnevel viel bij de vele bezoekers goed in de smaak. De Maan stond laag aan de hemel en was voor een klein deel verlicht. Aangezien de Maan dan van de zijkant door de Zon wordt beschenen zijn kraters en bergen door de schaduwen goed te zien.

Een fenomeen blijven de vele sterrenhopen die met het blote oog niet of nauwelijks zijn waar te nemen, maar door een telescoop zijn het juweeltjes. Een blik op de Pleiaden, ook wel het Zevengesternte genoemd, blijft een fascinerend gezicht. Met het blote oog is een trosje van 7 sterren te zien. Wanneer je echter door de telescoop kijkt blijkt dat de sterrenhoop heel veel meer sterren bevat. Overigens is dit reeds met een simpele verrekijker goed te zien.

Copyright Marien VeenstraCopyright Marien VeenstraCopyright Marien Veenstra

Het was inmiddels 23:00 uur geworden en met name de lenzenkijker kon bijna worden uitgewrongen van het water. Zoals reeds genoemd was het zeer vochtig, maar de vele bezoekers hebben een fantastische informatieve avond gehad. En wat wij heel erg leuk vonden was dat er heel veel kinderen waren gekomen.

Rest ons nog Theo Peerdeman van het recreatieterrein van het Streekbos te bedanken voor de gastvrijheid, die wij elke keer als wij komen weer mogen ontvangen.

Willem Dekker

Verslag van de kijkavond op 8 oktober 2004 in Hoorn

Eindelijk hadden we dan weer eens een heldere avond, de eerste sinds de zomervakantie. Er was aan het begin van de avond nog wat sluierbewolking aanwezig, maar dat loste al snel op. De telescopen konden dus weer worden opgesteld. Wel moest er eerst even wat stof en spinnenwebben van de telescoopbuizen weggeblazen worden, maar goed, we waren er weer klaar voor.

Ditmaal konden we het publiek niet trakteren op een blik op de Maan en de planeten, maar deepsky-objecten waren er meer dan genoeg. De grote melkweg in Andromeda, M-31, was een prachtige ovale schijf van licht met een zeer heldere kern, en zijn twee satellietmelkwegstelsels konden uitstekend worden bekeken. Terwijl de mensen rustig hun beurt afwachtten om door de telescopen te kunnen kijken, konden ze ondertussen met een 11 x 80 verrekijker staren naar een aantal van de allermooiste sterrenhopen die er zijn, namelijk de Pleiaden en de dubbele sterrenhoop in Perseus. Dit zijn werkelijk galactische juwelenkistjes, waarbij de jonge, zware sterren fonkelen als blauwwitte diamanten. Een adembenemend gezicht.

Natuurlijk konden we de mensen het zicht op de fantastische bolvormige sterrenhoop M-13 niet onthouden. Een miljoen sterren op een kluit, waarvan we er alleen een paar honderd in de buitenste regionen konden ontwaren. Aangezien de lucht erg vochtig was en er nogal wat strooilicht aanwezig was, waren de echte lichtzwakke objecten voorbehouden aan de 30-cm spiegelkijker. M-27, de halternevel en M-57, de Ringnevel konden met dit machtige instrument zonder enige moeite duidelijk in beeld worden gebracht.

De aanwezige belangstellenden, en dat waren er al snel zo'n 50, hebben deze avond sterren van alle leeftijden kunnen zien: jonge, hete sterren in galactische clusters en oude, koelere sterren in de bolvormige sterrenhopen. Daarbij heeft men ook de overblijfselen van sterren kunnen zien die na een lang leven en een ware doodsstrijd aan hun einde zijn gekomen: dit zijn de planetaire nevels, zoals M-27 en M-57.

Tot slot richtten we de telescopen en verrekijker nog op de Coathanger, een toevallig op een klerenhanger lijkend sterpatroon, en op Albireo, een prachtig rood en blauw gekleurde dubbelster in het sterrenbeeld Zwaan.

Al met al is dit weer een ouderwets gezellige en geslaagde kijkavond geworden, zeer zeker ook door de grote belangstelling van het in grote getale toegestroomde publiek. Wij willen alle mensen die zijn komen kijken bedanken voor hun aanwezigheid. Ook bedanken wij de BBN voor het ter beschikking stellen van het bedrijfsterrein.

Robin van Nooijen,
Bestuurslid
 

Kijkdag voor de Venusovergang op 8 juni 2004 ***
Op dinsdag 8 juni 2004 vond er een zeer zeldzame gebeurtenis plaats. De planeet Venus zorgde voor een miniatuur- zonsverduistering. Dat dit zeldzaam is, komt doordat het baanvlak van Venus een iets andere hoek met de ecliptica heeft dan de het baanvlak van de Aarde, waardoor ze beiden zeer zelden, vanaf het centrum van de Zon gezien, op exact dezelfde lijn staan. De laatste maal dat dit plaatsvond was ergens in de 19e eeuw. De volgende keer is pas over 8 jaar, en daarna moeten we meer dan 100 jaar wachten tot er weer eenzelfde gebeurtenis plaatsvindt. 

Combineren we deze gegevens met een dikwijls bewolkte Nederlandse hemel, dan komt het er in het kort op neer dat een venusovergang in Nederland hoogstwaarschijnlijk maar eens in een mensenleven zichtbaar is. Voor geinteresseerden was het motto dus " nu of nooit ! ".

De stichting JC van der meulen organiseerde speciaal voor deze gebeurtenis een speciale kijkdag in het Streekbos in Bovenkarspel. We troffen het enorm met het weer; het was mooi helder met af en toe een licht sluierwolkje, en het was bovendien lekker warm. Dat sterrenkunde leeft onder de mensen kwam tijdens deze dag duidelijk tot uitdrukking. Circa 275 belangstellenden vonden tussen 07:00 uur en 13:25 uur hun weg naar het Streekbos om daar middels de opgestelde telescopen een blik op de venusovergang te werpen.

We hadden 2 telescopen opgesteld; de speciale 130 mm Vixen refractor met het H-alpha filter, en een 102 mm Vixen refractor voorzien van een Orion objectief-zonnefilter. Door de eerstgenoemde waren aan het begin van de ochtend ook een aantal kleine zonnevlammen (protuberansen) te zien. Echter de Zon hield zich deze dag zeer koest, en van zonne-activiteit was amper sprake. Enkele zeer kleine groepjes zonnevlekken waren met enige moeite wel te zien, maar veel stelde het niet voor.

Wat wij zeer waardeerden was dat een van de bezoekers zijn verrekijker had meegebracht. Deze had hij voorzien van zeer donker glas, en gemonteerd op een speciaal statief. Achter de verrekijker, op de grond, had hij een wit scherm geplaatst zodat alle bezoekers konden kijken naar een projectie van de venusovergang. Het moet worden gezegd dat het kijken naar een projectie van de Zon altijd de veiligste manier is; onze ogen kunnen zo nooit en te nimmer beschadigd raken.

Onder een ongenadig brandende Zon was door beide telescopen de planeet Venus te zien als een haarscherpe zwarte cirkel tegen de magnifieke geel-oranje Zonneschijf als achtergrond. De bezoekers die er voor kozen om meerdere malen tijdens de venusovergang langs te komen, konden mooi zien hoe het zwarte schijfje een keurige lijn volgde van de ene kant van de Zon naar de andere.

Het spektakel, want dat was het toch eigenlijk, duurde van circa 07:20 uur tot circa 13:25 uur. Toen deze unieke sterrenkundige voorstelling afgelopen was, waren we allemaal zeer blij en tevreden dat we het hadden meegemaakt. Tegelijkertijd realiseerden we ons ook dat we het zeer waarschijnlijk de rest van ons leven zullen moeten doen met alleen maar de herinneringen aan deze venusovergang. Zoiets moois nog een keer meemaken zal denkelijk niet weer gebeuren.....

Getuige de leuke en spontane reacties van de mensen, en de vele vragen die zij stelden, kunnen we niets anders concluderen dan dat deze kijkdag een enorm succes is geweest. Wat ons vooral ook in zeer positieve zin opviel is dat er heel veel kinderen kwamen kijken, en allemaal toonden zij serieuze belangstelling.

Wij willen hierbij alle bezoekers van de kijkdag bedanken voor hun komst en de gezeligheid die zij meebrachten.

Veel dank gaat ook uit naar Theo Peerdeman, die het Streekbos voor ons beschikbaar stelde.

Robin van Nooijen, Algemeen Bestuurslid

 

 
 
Verslag van de kijkavond op 15 mei 2004
Ditmaal stonden we weer in het streekbos te Bovenkarspel. De weersvoorspellingen waren gunstig voor deze avond, maar ja, dat waren ze ook voor de vrijdagavond hiervóór, en toen werd het ineens zwaarbewolkt. Teleurgesteld moesten we die vrijdagavond dus huiswaarts keren. Toch besloten we op de zaterdag om de apparatuur op te zetten, wat achteraf een terechte beslissing zou blijken te zijn.

Zo rond 22:00 uur werden de eerste waarnemingen verricht. Jupiter, Saturnus en Venus waren heldere bakens aan de hemel, en we maakten hier dan ook dankbaar gebruik van. Jupiter was te zien met duidelijk te herkennen wolkenbanden. Bovendien stonden er aan weerskanten van deze enorme gasplaneet 2 maantjes opgesteld; dit verfraaide het beeld aanmerkelijk. Venus was door de telescopen wederom een schitterende sikkel, erg dun nog maar. Toch vergaapten de mensen zich aan deze planeet, aangezien ze verwacht hadden een mooie cirkel te zien, net als bij de andere planeten.
Saturnus imponeerde het meest, natuurlijk door de fantastische aanblik die de ringen boden. Ook Titan was goed te zien, de grootste maan van Saturnus waarop binnen afzienbare tijd een ruimtesonde zal landen. Volgend jaar zal Saturnus een stuk minder goed te zien zijn, dus moesten we het er nu nog even goed van nemen.

Tijdens deze avond zouden we ook op jacht gaan naar een komeet, en wel komeet Neat (C/2001 Q4). Na enkel minuten te hebben gezocht met de verrekijker, vond Peter Goedhart de komeet. Deze bezoeker uit de buitenste regionen van ons zonnestelsel had geen beter positie kunnen uitzoeken voor deze avond; hij bevond zich direct naast de prachtige galactische stercluster Messier 44 in het sterrenbeeld Kreeft. De aanblik van dit geheel was zeer indrukwekkend. Deze komeet is jammer genoeg niet zo helder geworden als men had voorspeld. Maar aangezien het gedrag van een komeet nooit is te voorspellen, keken we hier ook niet gek van op. Toch zal hij de komende tijd nog goed te zien zijn; gebruikt u dan echter wel een verrekijker of een telescoop.

Ongeveer 30 mensen vonden hun weg naar deze kijkavond. Wij willen hen hartelijk bedanken voor hun komst en de gezelligheid die ze meebrachten. Wij bedanken ook Theo Peerdeman voor het beschikbaar stellen van zijn terrein.

Robin van Nooijen
 

 
Verslag van de kijkavond op 26 maart 2004;    Nationale Sterrenkijkdagen
Het was ditmaal het jaarlijkse weekend van de nationale sterrenkijkdagen. Deze waren gepland op 26, 27 en 28 maart en werden gehouden in het Streekbos in Bovenkarspel, een locatie waar we vaak en met veel plezier kunnen waarnemen.
De weersvoorspellingen voor de vrijdagavond waren redelijk positief. Eerst zou het bewolkt zijn met af en toe een regenbuitje, waarna er opklaringen zouden volgen. Dit klopte wonderwel; rond 20:00 uur begon het te regenen en om 21:00 uur was het weer droog. Snel werd de apparatuur opgesteld en weldra werd begonnen met waarnemen. En hoe !

Venus, Jupiter en Saturnus waren glasheldere lichtbronnen aan de hemel. Ook de Pleiaden in het sterrenbeeld Stier waren een genot om naar te kijken. Veel van de aanwezigen zagen de reuzenplaneten voor het eerst door de kijker en zij waren zichtbaar onder de indruk. De vier grote manen van Jupiter hingen keurig aan weerszijden van de planeet en de strepen van de wolkenbanden van Jupiter waren duidelijk zichtbaar. Het beeld in het oculair was bijna net zo mooi als op de foto's van de Hubble. Misschien zelfs wel mooier, aangezien de mensen het nu "live" konden aanschouwen.

Saturnus was nog zo'n blikvanger. De geringde reus, welke aankomende zomer veelvuldig in het nieuws zal zijn als gevolg van de naderende ontmoeting met de Cassini-Huygenssonde, was niet zo geweldig groot in beeld te krijgen als Jupiter. Dit is het rechtstreekse gevolg van de afstand; Saturnus staat op dit moment 2 keer zo ver van ons vandaan als Jupiter (1,3 miljard kilometer en 675 miljoen kilometer respectievelijk). Toch waren de ringen en de Cassini-scheiding goed te zien. Ook Titan, de grootste maan van Saturnus, was van de partij.

Natuurlijk was ook de Maan weer een geliefd doel voor de toeschouwers. De vele kraters en bergen zorgden er voor dat de mensen amper achter het oculair vandaan te krijgen waren.

Om 22:45 uur begon de bewolking weer zoetjes aan terug te komen en om 23:00 uur staakten we de kijkavond. De hemel zat potdicht, er was geen ster of planeet meer te zien. Toch hebben we een geslaagde kijkavond gehad; ruim anderhalf uur is de hemel spathelder geweest en alle mensen die op de kijkavond af zijn gekomen, ruim 50 ditmaal, hebben een onvergetelijke avond gehad.

De Zaterdag er op volgend waren de weergoden ons minder gunstig gezind. Een ouderwets dik, grijs wolkendek lag over het gehele gebied. Er stond amper een zuchtje wind, zodat eventuele hoop op het wegwaaien van de bewolking al snel de grond in werd geboord. Om 21:30 uur tenslotte gaven we de pijp aan Maarten en gingen we naar huis. Een tiental mensen dat dezelfde hoop had als wij moesten we teleurstellen. Maar ach, op 16 april aanstaande staan we weer paraat met de telescopen. Dan in Hoorn op het terrein van de BBN op Hoorn 80. Wij hopen dat u dan ook weer aanwezig zal zijn.

Wij willen een ieder bedanken die de kijkavonden heeft bezocht. Wij vonden het erg gezellig en doen het graag in Hoorn nog een keertje over.

Ook bedankt het bestuur speciaal Bob Bakker voor het beschikbaar stellen van de aandrijving van zijn eigen telescoop; die van de stichting was kapot.

Tot slot bedanken wij Theo Peerdeman voor het beschikbaar stellen van het recreatieterrein.

Robin van Nooijen,
Bestuurslid

 

Verslag van de kijkavond op 20 februari 2004; een speciale avond voor Jupiter en Saturnus
Eindelijk hadden wij een heldere avond. Hoewel de luchtvochtigheid hoog was hebben we een redelijk aantal objecten kunnen bewonderen. We waren met onze telescopen neergestreken op het terrein van de BBN in Hoorn. Helaas voor ons werd er door de BBN nog drukke werkzaamheden verricht waardoor het terrein moest worden verlicht om het personeel voldoende zicht te geven.

Het bezoekersaantal was gering. Kennelijk was het voor velen te koud. Door het hoge vochtgehalte in de atmosfeer en de lage stand van Venus was deze planeet niet scherp in beeld te krijgen. Saturnus en Jupiter, die zich een stuk hoger aan het firmament bevonden, waren wel goed te zien. Uiteraard hebben we naar de Orionnevel en het Zevengesternte oftewel de Pleiaden gekeken. Overigens zijn de Pleiaden veel beter te zien door een verrekijker. In de telescoop is deze sterrenhoop niet in zijn geheel te vangen.

Ook diverse andere sterrenhopen waren een lust om naar te kijken. Deze tijd van het jaar is een aantal zeer fraaie te zien. De mooiste daarvan is ongetwijfeld M37 in het sterrenbeeld Voerman. Ondanks het branden van een grote bouwlamp was M41, welke zich recht onder en op kleine afstand van de ster Sirius bevindt, toch nog goed waar te nemen. M41 is een grote sterrenhoop ter grootte van de maan.

Opgelet: tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen 2004, te weten eind maart, staan we op het recreatieterrein van het Streekbos in Bovenkarspel. Voor dit weekend zal ik trachten de locaties van zoveel mogelijk sterrenhopen uit mijn hoofd te leren opdat we er dan ook zoveel als mogelijk kunnen bewonderen. Tot dan.

Willem Dekker,
Secretaris en begeleider van de kijkavond.

 

Eerste verslag van de kijkavonden op 8 en 9 november 2003; de Maansverduistering.

Beide kijkavonden stonden in het teken van de maan. Op vrijdagavond was het tot een uur of 10 redelijk weer, waardoor de maan goed zichtbaar was. Vele mensen hadden de moeite genomen een blik op het firmament te werpen. Om andere waarnemingen van sterrenhopen e.d. te doen was door het licht van de maan bijna niet mogelijk. Zoals eerder vermeld kwam even na tien uur de bewolking opzetten en binnen 5 minuten zat het potdicht.

Op 9 november was het zeer vochtig. Ondanks deze matige weersomstandigheden hadden toch nog naar schatting zo'n 20 mensen zich gemeld. Aangezien om half elf er geen bezoek meer was en het ondanks de warme kleding steeds kouder en kouder werd, zijn we om half 11 huiswaarts gekeerd. Omstreeks middernacht ging de telefoon. Er meldden zich 2 donateurs van de stichting met de vraag of de maansverduistering bewonderd kon worden door de telescoop. Ik heb deze donateurs uitgenodigd bij mij thuis te komen. In afwachting van hun bezoek heb ik de telescoop opgezet. Het werd verrassend helder aan de hemel. Het vocht waar we eerder veel hinder van ondervonden was verdwenen. Het was maar goed dat ik voor het thuis bewonderen van de verduistering had gekozen. Zo doende konden wij ons regelmatig binnen warmen hetgeen op het terrein van de BBN niet mogelijk was. Ook de koffie tot in de late nachturen was op deze wijze beschikbaar.

Het was een verbazingwekkende mooie verduistering. Naarmate de maan door de schaduw van de aarde werd bedekt werden steeds meer sterren zichtbaar. Zodoende konden we de telescoop op andere bezienswaardige objecten richten. De verduistering is ook heel goed te doen met een verrekijker. Zelf beschik ik over een Vixen 9 x 63 op statief. En ik moet zeggen dat het beeld voortreffelijk was. Overigens gebruik ik voor het kijken naar het Zevengesternte ook liever een verrekijker. De telescoop maakt dat het beeld te klein wordt en door een verrekijker past het gesternte precies in het gezichtsbeeld.

Er is in de buurt van het sterrenbeeld Pijl overigens nog een zeer wonderlijk object welke met een telescoop niet in een beeld is te vangen. Het is het zogenaamde Klerenhangertje. Een aantal sterren ligt op een rechte lijn en daaronder precies in het midden is een aantal sterren in de vorm van een haakje. Vorig jaar heb ik Frans Juurlink, op wiens terrein we ook regelmatig een kijkavond organiseren, eens op het klerenhangertje gewezen. Zijn reactie was:"Dat is mooi, dit had ik nog nooit gezien". En dat terwijl Frans regelmatig de hemel aftuurt. Door mijn Vixen is het beeld werkelijk schitterend. Zo zie je maar dat je voor het kijken naar de sterren niet hoeft te beschikken over een dure telescoop. Ook met een verrekijker op een statief kun je mooie objecten waarnemen. De volgende kijkavond wordt georganiseerd op het recreatieterrein van het Streekbos. Deze avond staat in het teken van Saturnus. Tot dan.

Willem Dekker, Secretaris
 

Tweede verslag van de kijkavond op 8 november 2003.

De weersomstandigheden voor deze vrijdag waren niet zo geweldig. Het was koud, winderig, ietwat vochtig en het KNMI had voorspeld dat er in de loop van de avond bewolking zou verschijnen. Maar, om 19:30 uur was het redelijk helder en we besloten dat de kijkavond door moest gaan.

Daar stonden we dan, om 19:30 uur, voor een gesloten hek. De beheerder was nog niet gearriveerd zodat we het terrein nog niet konden betreden. Dat was lastig, want het opzetten van de telescopen is een secuur werkje waar je rustig de tijd voor moet nemen. Willem Dekker, onze secretaris, zette ondertussen het grote spandoek op, waarop het webadres van de stichting staat vermeld. De stokken van het spandoek werden door Willem met de platte kant van een grote bijl in de grond geslagen. Op dat moment kwamen er al enkele mensen aangereden, en die keken heel vreemd op toen ze in het donker een vent met een bijl zagen lopen. Hun eerste reactie was het intrappen van het gaspedaal, maar toen ze ondergetekende en het zoontje van Willem er bij zagen staan, sloeg de angst om in nieuwsgierigheid, en zetten ze de auto aan de kant.

Eindelijk, rond 20:15 uur, kwam de beheerder dan aangereden en konden we de telescopen opzetten. Op dat moment waren er al zeker 20 mensen gearriveerd, die stonden te trappelen van de kou. Want ondanks de tips op de website en de waarschuwingen voor lage temperaturen waren veel mensen toch te dun gekleed. Maar goed, na een tiental minuten kon het publiek dan toch een blik door de telescopen werpen. De lenzenkijker stond gericht op de Maan, en middels de volginrichting bleef deze eeuwige metgezel de gehele avond in het midden van het beeld staan.

Willem stond zoals altijd bij de 30-cm spiegelkijker, en trakteerde de mensen op de planeet Mars en de dubbele galactische sterrenhoop in Perseus. Vooral dit laatste object maakte op de mensen veel indruk. Zoveel van die kleine speldeprikjes van licht, zo dicht bij elkaar, althans zo lijkt het. Maar dan vertelde Willem dat al die sterren van de dubbele cluster net zo groot of nog groter zijn dan onze eigen Zon, en dat het ondanks onze modernste rakettechnieken zeker 70 jaar, een heel mensenleven, zou kosten om van een ster in dat cluster naar de dichtstbijzijnde andere ster te reizen. Dat zijn getallen waarbij mensen zich iets voor kunnen stellen van de immense afstanden die ons van de sterren scheiden.

De Maan was zoals altijd weer een populair object. Bijna Volle Maan was het, en we moesten een speciaal maanfilter gebruiken om niet geheel verblind te worden door het felle, door de telescoop gebundelde licht. Maar dan openbaarden zich krater Copernicus en de grote Mares, de donkere vlekken op de Maan, en weer waren de mensen diep onder de indruk.

Om 22:15 uur kwam er een einde aan de kijkavond als gevolg van de door de KNMI voorspelde bewolking. We dronken nog een lekker kop koffie om weer op te warmen, en toen was het inpakken geblazen. In totaal hebben zeker 60 mensen de kijkavond bezocht, een groot succes gezien het feit dat de weersomstandigheden zeker niet ideaal waren. Wij willen deze mensen hartelijk bedanken voor hun komst en hun interesse, we vonden het erg gezellig dat zij er waren. Ook willen wij de mensen van de BBN bedanken voor het beschikbaar stellen van hun terrein.

Robin van Nooijen,
Algemeen Bestuurslid

 

Eerste verslag van de kijkavond op 12 september 2003.

Eindelijk waren de weergoden de donateurs van de stichting JC van der Meulen gunstig gezind. Het zou in de loop van de avond opklaren. Het ging dus door. Eerst met de auto naar Gijs de Leeuw en na wat astronomisch geprietpraat door naar het streekbos. Het was voor het eerst dat ik daar aan het waarnemen was.

En wat een avond c.q. nacht! Het was wel erg heiig en de hoge bewolking speelde ons wel parten. Maar dat weerhield zo'n 40 geinteresseerden er niet van om te komen kijken. Deze kijkers hadden hoge verwachtingen van Mars, die aan het begin van de avond met het blote oog slechts met moeite door de bewolking te zien was. De in totaal 5 opgestelde kijkers hadden daar minder last van en de oplichtende zuidpoolkap alsmede enkele oppervlakte-structuren konden tussen de opklaringen door prachtig bewonderd worden.

Hoewel de kijkavond in het bijzonder voor de planeet Mars werd georganiseerd, werden tussen de opklaringen door nog vele andere 'populaire' objecten bekeken. Denk hierbij aan Albireo: de prachtige bijna oranje en blauwgroene dubbelster, de dubbele sterrenhoop in Perseus en natuurlijk onze naaste buur de maan. Deze laatste
blijft altijd een dankbaar object om de mensen te laten zien.Dat hebben we dan ook volop gedaan! De ooohhhh's en aaahhhh's waren niet van de lucht. 

De maan maakte het waarnemen van de echte 'deep-sky' helaas onmogelijk door zijn grote helderheid (één dag na volle maan) en het aanwezige vocht in de atmosfeer. Maar hoe verder de avond vorderde, des te meer objecten konden toch nog goed worden waargenomen. 
De ijle cirrus-bewolking zorgde aan het begin van de avond nog wel voor enkele schitterende optische verschijnselen: twee prachtige bijmanen in de af en toe volledige 22º graden halo om de maan. Dit tot verwondering van de vele kijkers.

Nadat de toeschouwers vertrokken waren (slaap?) en het helemaal rustig was werd er door Gijs, Robin en ondergetekende nog tot diep in de nacht waargenomen. En toen na de Pleiaden de planeet Saturnus zijn opwachting maakte aan de zeer vroege ochtendhemel hebben ook wij het warme bed thuis opgezocht

Gerard de Boer

 

Tweede verslag van de kijkavond op 12 september 2003.

De speciaal voor Mars geplande kijkavonden op 5 en 6 september 2003 gingen als gevolg van het slechte weer niet door. Normaal gesproken zou er dan pas weer een kijkavond zijn in oktober. Maar omdat Mars dit jaar zo dichtbij ons staat op slechts 55 miljoen kilometer, en deze planeet zoveel mensen tot de verbeelding spreekt, besloten we om een extra kijkavond in te lassen, en wel op vrijdag 12 september. Ook deze keer werd gekozen voor het Streekbos in Bovenkarspel als locatie.

Het KNMI voorspelde een heldere avond, en aldus besloten we om de kijkavond door te laten gaan. Willem Dekker had de drie telescopen van de stichting meegenomen; de 30 cm Newton, de 20 cm Newton en de 13 cm Vixen-lenzenkijker. Gijs de Leeuw en Gerard de Boer, vaste medewerkers bij de kijkavonden van de Stichting JC van der Meulen, waren ook van de partij. Gijs had zijn 20 cm/F5 Newtontelescoop meegenomen, en Gerard zijn 11 cm/ F9 Newtontelescoop. Zo waren er ruim voldoende telescopen aanwezig om het aanwezige publiek te kunnen laten kijken naar Mars en de Maan. Ik had zelf mijn 11 X 80 verrekijker meegenomen, om de mensen die stonden te wachten om door een telescoop te mogen kijken, een blik te gunnen op enkele deepsky-objecten, zoals M-31 en de dubbele stercluster in Perseus.

Helaas, het KNMI zat er naast met zijn voorspelling. De bovenste luchtlagen waren rustig, maar het was bewolkt, en dat beloofde niet veel goeds. Dat bleek ook toen rond half negen de eerste bezoekers kwamen aanwandelen. "Wij willen Mars graag zien" zeiden ze. "Wij ook" antwoordden wij dan. Maar kijken naar Mars zat er nog niet in op dat tijdstip, en dus moesten we die mensen nog even teleurstellen. Gelukkig voor ons kwam om circa half tien de Maan boven de boomtoppen uit. Snel werden de telescopen op dit vertrouwde hemellichaam gericht, en konden de bezoekers kijken naar bergen en kraters op de Maan. Maar ook dit ging niet helemaal van een leien dakje. De Maan was eigenlijk te helder (het was net Volle Maan geweest), en ondanks de enorme hoeveelheid zonlicht dat door de Maan werd teruggekaatst, gooide de bewolking nog aardig roet in het eten. Toch waren de mensen zichtbaar onder de indruk. Sommigen van hen keken voor het eerst door een telescoop naar de Maan, en waren duidelijk verrast door het feit dat de Maan niet rimpelloos is, maar gebergtes en kraters kent, net zoals de Aarde.

Toen het echt donker werd, was Mars met het ongewapende oog nog steeds niet of nauwelijks te zien door de bewolking. Maar telescopen zijn natuurlijk veel krachtiger dan het menselijk oog, en tijdens de spaarzame opklaringen konden de bezoekers heel duidelijk de oplichtende zuidpoolkap bewonderen. Ook waren enkele andere structuren van het Mars-oppervlak bij vlagen erg goed zichtbaar. Al met al hebben de bezoekers van de kijkavond toch nog gekregen waar ze op hadden gerekend.

Hoger aan de hemel was het een stuk helderder, zodat Gijs en Gerard de bezoekers konden trakteren op een blik op Albireo, een prachtige dubbelster in de Zwaan, en op de dubbele sterhoop in Perseus. Daarbij werd de bezoekers ook nog duidelijk uitgelegd wat voor objecten dit waren, en werd er antwoord gegeven op de vele sterrenkundige vragen die er werden gesteld. Het blijkt dus maar weer eens dat veel mensen aardig wat interesse hebben voor sterrenkunde.

Zo tegen elf uur vertrokken de laatste bezoekers. Jammer eigenlijk, want vanaf half twaalf werd het een stuk helderder. Gijs, Gerard en ik hebben later nog tot een uur of drie staan turen naar een flink aantal deepsky-objecten, zoals M-29, M-27 en de wonderschone Pleiaden. De mooiste beloning kwam echter in het verschijnen van Saturnus. De geringde reuzenplaneet staat dit jaar in een fenomenale positie om te worden waargenomen. De ringen zijn geweldig mooi zichtbaar, een lust voor het oog.

Ik vind dat deze kijkavond ondanks de bewolking toch een succes is geworden. Ruim 40 mensen hebben de gok gewaagd en zijn een kijkje gaan nemen in het Streekbos, en ze werden beloond met een flink aantal zeer fraaie beelden.

Hierbij wil ik Gijs de Leeuw en Gerard de Boer bedanken voor hun inzet, het meebrengen van hun telescopen en de gezelligheid. Zij zijn praktisch elke kijkavond aanwezig en hun hulp aan onze organisatie is van grote waarde.

Ook wil ik Theo Peerdeman bedanken voor het beschikbaar stellen van het Streekbos als locatie voor de kijkavond.

Robin van Nooijen,
Algemeen Bestuurslid
 

Verslag van de kijkavond op 4 januari 2003.

Het was alweer enige tijd geleden dat de weergoden ons gunstig waren gezind. Onverwachts was het zaterdagavond 4 januari kraak, maar dan ook kraakhelder weer. Niet gehinderd door enige bewolking konden we eindelijk dan weer onze telescopen richten op de hemel. Een bijkomende verassing was dat het ook nog eens windstil was. Enige nadeel was de temperatuur. Het was koude voetenweer. 

De koude was dan ook wellicht de reden dat een klein aantal mensen de gang naar de boerderij van Frans Juurlink hadden genomen, maar wel een zeer leerzame avond hebben gehad.


Saturnus en Jupiter waren een genot om naar te kijken. Door de 31 cm Newton telescoop was in ieder geval de Cassini-scheiding in de ringen van Saturnus goed te zien. En verder werd de telescoop op tal van andere hemelobjecten gericht, zoals uiteraard de Orion-nevel en tal van Messier objecten. Diverse sterrenhopen lieten zich goed bekijken omdat er zich nagenoeg geen ijskristallen hoog in de atmosfeer bevonden. Zoals gezegd een zeldzame heldere avond.

Het is te hopen dat op de eerste vrijdag of zaterdag van de maand februari dit weer zich herhaald als we te gast zijn op het terrein van de BBN in Hoorn. 


Nadat we in de kantine van Frans Juurlink enigszins met een warme kop koffie op verhaal konden komen zijn we ongeveer 23:00 uur huiswaarts gekeerd.

Wij willen bij deze Frans bedanken voor de goede ontvangst op zijn terrein.

Willem Dekker,
Secretaris

 

Verslag van de Kijkavond op 4 oktober 2002

Of deze kijkavond in Middenmeer door ging of niet zou erom gaan hangen, want de weersvoorspellingen waren niet zo gunstig. Overdag was het best aangenaam, maar voor de avond werd er toenemende bewolking verwacht. Op het laatste moment was er nog twijfel, aangezien het in Middenmeer helder was, en in Bovenkarspel zwaar bewolkt. Maar goed, om 19:30 werd besloten om de kijkavond toch door te laten gaan. Dit werd ook op de website aangekondigd.

De telescopen werden onder een heldere hemel opgezet op het terrein van Frans Juurlink, maar vanaf circa 20:15 uur trok er een dikke laag bewolking over de Wieringermeer, zoals voorspeld was door het KNMI. Dit heeft er ongetwijfeld toe geleid dat de meeste donateurs thuis zijn gebleven, en de gok om naar de kijkavond toe te gaan niet hebben gewaagd........ Dat bleek later een grote vergissing te zijn geweest.

Ongeveer 14 mensen stonden om 21:10 uur een beetje moedeloos bij de opgestelde telescopen, toen er ineens werd geroepen:"Hee, ik zie een ster". Dit was de heldere, oranje Arcturus. Even later bleek dat Arcturus niet de enige zichtbare ster was, want de bewolking trok bijna helemaal weg, en zeker driekwart van de hemel werd helder. Het enige minpuntje was eigenlijk de grote hoeveelheid vocht hoog in de atmosfeer. Maar het was in ieder geval helder genoeg om vele sterrenhopen, melkwegstelsels en planetaire nevels te kunnen zien.

Het aantal waarnemers steeg die avond tot 20, maar daar bleef het dan ook bij. De mensen die wel gekomen zijn, kregen een onvergetelijke avond voorgeschoteld. Galactische clusters, zoals M-52, en planetaire nevels zoals de Ringnevel in de Lier waren uitstekend te zien. Indrukwekkend was vooral M-31, de grote Andromeda-nevel. Later op de avond liet zelfs Saturnus zich goed zien, dit als de kroon op een uitstekend verlopen kijkavond.

De waarnemers werden bovendien onthaald op een paar spectaculaire meteoren, waaronder 1 zeer heldere vuurbol. Hier leest u het ingestuurde verslag van Gijs de Leeuw, die nog lang is blijven staan met zijn telescoop.

Nog even inhakend op je opmerking wat betreft het onverwachte aantal heldere meteorieten op de kijkavond van 4 oktober: Om 0:50 lokale tijd zagen Frans en ondergetekende een werkelijk spectaculaire vuurbol! De magnitude kan ik niet schatten, nog nooit zo'n flits gezien, maar helder was 'ie omdat tijdens de flits duidelijk schaduwen werden waargenomen!! Ook hebben wij beiden een 'electrisch knetterend' geluid gehoord ten tijde van de flits! Het was beslist geen onweer, dat verschil kunnen wij nog wel maken want Frans had zijn koelkast nog steeds niet leeggehaald.... Het traject moet ongeveer in het zenith begonnen zijn en dan noord-westelijk via de kop van de Draak 'kaarsrecht' naar beneden. Duur plm. 2 seconden, snel dus. Zo'n 20 graden boven de horizon doofde 'ie uit zonder nalichtend spoor. Kleur: geel en fel blauwwit ten tijde van de flits. Ben benieuwd of  'professionele waarnemers' hem ook hebben waargenomen gezien de (onverwacht) heldere hemel van die nacht. All-sky camera's moeten hem zeker op film hebben vastgelegd.... Vandaar een kopie van dit mailtje naar Jos Nijland (lid van de Dutch Meteor Society). Wellicht weet hij of meer mensen deze kanjer hebben waargenomen.
Dus, geachte sterrenvrienden, houden jullie de website maar goed in de gaten, en dan vooral deze pagina. Op 1 november wordt de volgende kijkavond gehouden, en om 19:00 uur wordt er beslist of hij doorgaat of niet. Zo ja, KOM DAN GEWOON naar de betreffende lokatie toe.
Kijk, er is natuurlijk altijd een kans dat de avond alsnog om zeep wordt geholpen door plotselinge optredende bewolking, regen of harde wind, maar dat risico hebben we gewoon te nemen in dit land. Geef de moed dus niet zo gauw op. Tot 1 november !!!!

Wij willen hierbij Frans Juurlink geweldig bedanken voor het beschikbaar stellen van zijn prive-terrein, zodat we een mooie kijkavond hebben kunnen organiseren.

Tips voor de kijkavond

Er is een aantal dingen waaraan u dient te denken wanneer u de sterrenhemel wilt gaan observeren. Dit voorkomt al snel een hoop frustratie en teleurstelling.

De observatieplaats bijvoorbeeld welke u kiest moet met een kritisch oog bekeken worden. Wanneer u zelf eens een avondje naar de sterrenhemel gaat kijken, zal u bemerken dat het zeker een kwartier duurt eer uw ogen helemaal aan het duister gewend zijn. Het zou dus erg jammer zijn als u dat goede nachtzicht kwijt zou raken door het kijken naar een lichtbron. Zorg er daarom voor dat u ver uit de buurt bent van straatlantaarns. En als u tijdens het waarnemen een boekje of een sterrenkaart wilt raadplegen, gebruikt u dan een kleine, zwakke zaklamp met rood papier over het lampje. Rood licht verziekt uw nachtzicht niet, en toch kunt u de kaart nog goed lezen.

Hier volgen enkele voorzorgsmaatregelen:
" Schakel zoveel mogelijk licht uit op de plek waar u gaat waarnemen.
" Zorg ervoor dat de lamp die u gaat gebruiken om een boekje of een sterrenkaartje te raadplegen voorzien is van donkerrood licht. Dit kan u bereiken door bijvoorbeeld een donkerrood lampje te kopen, of donkerrode folie voor een gewone zaklamp te spannen of door er verf of nagellak op te smeren.
" Probeer het zo te regelen dat u niet telkens recht in een straatlantaarn kijkt als u even opkijkt van uw oculair.
" Ga niet te dicht bij de openbare weg of parkeerplaats staan; autolichten kunnen uw nachtzicht moeiteloos verzieken.
" O ja, en ook het display van uw GSM / PDA kan de pret aardig bederven wanneer u wordt gebeld.
" En wanneer u een laptop wilt gebruiken tijdens een waarneemsessie, bijvoorbeeld om een digitale sterrenatlas te raadplegen, is er ook iets handigs te verkrijgen dat het verlies van nachtzicht tegengaat; een speciaal, donkerrood kunststof scherm dat u voor het display plaatst.


Ten tweede de ondergrond zelf. Steenpaden en zandvlaktes verzamelen de gehele dag de zonnewarmte, en stralen die warmte 's nachts gelijkmatig weer weg. Hierdoor ontstaat er tijdens een groot deel van de nacht enige turbulentie aan de grond, dat de "seeing" van de locatie kan beïnvloeden. Waarnemen vanaf een grasvlakte verdient de voorkeur, maar die keuze hebben we helaas niet altijd. Al met al blijft de lichtvervuiling de grootste bron van hinder voor de amateurastronoom.

Nu gaan we het hebben over het eigen comfort. U zal er versteld van staan hoe koud u het kan krijgen zo 's nachts. Zelfs in de zomer kan het tijdens de nachtelijke uren met gemak afkoelen tot een graag of negen. Kijken door een telescoop kan een erg mooie ervaring zijn, maar er is helemaal niks aan wanneer u staat te verkleumen. Dan bent u het heel snel zat en wilt u nog maar 1 ding, en dat is naar huis gaan. Om dit nu te voorkomen hebben wij enkele aandachtspuntjes voor u op een rij gezet.

Het is lang geen gek idee om zogenaamde "moonboots" aan te trekken, of anders hele ruime schoenen met een dikke zool. In combinatie met dikke sokken is dit een goede remedie tegen de kou, want vaak begint de ellende met koude voeten. Vergeet niet: u staat al gauw een paar uur stil. Handschoenen zijn hier ook zeker van nut. Verder is een trui met daaroverheen een winterjas onontbeerlijk. Een pyjamabroek onder de gewone broek is lekker warm.

Ach, en als u het na een uur gestaan te hebben eventjes zat bent en wilt zitten, is een klapstoeltje erg handig. Neemt u ook een schuimrubber matje mee voor als u langere tijd op dezelfde plaats staat. Dit matje legt u dan op de grond en u zet daar dan uw voeten op. Het matje vormt een prima isolatielaag tegen de koude ondergrond!

U krijgt van ons nog een tip, en dat is er eentje voor de inwendige mens. Neem lekkere warme drank mee, zoals koffie of chocolademelk in een thermosfles (schitterende uitvinding trouwens), en ook iets te eten (warme soep). U kunt dan altijd even een aangename pauze houden. Drink echter geen hete dranken vlak voordat u naar buiten gaat. Dat helpt niets, en kan zelfs averechts werken en er voor zorgen dat u het sneller koud krijgt.

Tot slot nog 1 ding: indien u in het bezit bent van een verrekijker, neem deze dan gerust mee naar een kijkavond. U moet wel eens wachten op uw beurt om door de telescoop te kijken, en met het waarnemen door uw verrekijker kunt u die tijd dan overbruggen.

Wij hopen dat u door bovenstaande tips op een aangename wijze kan genieten van het sterren kijken. Heeft u desondanks nog vragen, neemt u dan gerust contact op met het bestuur. Veel kijkplezier !!
 

 

Optische Apparatuur

De stichting beschikt over een aantal uitstekende instrumenten, waaronder twee mooie zelfgebouwde Newtontelescopen (spiegeltelescopen) van 20 f/6 en 30 f/6 cm, en een 13-cm refractor, een lenzentelescoop. Ook zijn er nu 2 extra beschikbaar.

Vixen AtluxDe lenzenkijker, een 130 mm f/8 Vixen Atlux, is met name geschikt gemaakt voor het waarnemen van de Zon. Hij kan worden voorzien van een zogenaamd H-a filter, dat alleen het licht van neutraal waterstof doorlaat. Zo kunnen zonnevlekken en protuberansen worden waargenomen. Voor het zeer nauwkeurig kunnen volgen van de Zon hebben wij de beschikking over een Losmandy G-11 montering.

20 cm Newton f/6De grote Newtontelescopen tenslotte zijn het meest geschikt om er sterrenhopen, nevels en melkwegstelsels mee te bekijken. De aanblik van deze ongelooflijk ver weggelegen, imposante en toch ook mysterieuze heelalobjecten vergeet u van uw leven niet meer !

Wij willen hier nog aan toevoegen dat met al deze telescopen ook de Maan en de planeten kristalhelder in beeld kunnen worden gebracht.

30 cm Newton f/6De oculairen die wij tijdens de kijkavonden gebruiken zijn van het type plossl. Deze oculairs, 2 sets Highlight Plossls van Orion en een 40 mm plossl van Celestron, zijn allrounders en presteren erg goed in zowel de lenzenkijker als de newtontelescopen.

Plossls zijn eenvoudig van ontwerp en hebben slechts 4 lenzen. Er wordt bij dit type oculair lang niet zoveel licht geabsorbeerd als bij de uit 6 tot 8 lenzen bestaande peperdure wide-field oculairs. Bovendien is het beeld in deze plossls haarscherp en zeer contrastrijk. Prima geschikt dus voor zowel planeten als deepsky objecten.

Wij beschikken voor de lenzenkijker ook nog over een 2" zenitspiegel van Orion, met natuurlijk een verloop naar 1,25" voor de plossls.

Orion Highlight PlosslsH-alfa filter van DayStarOrion Zenitspiegel 2"

Voor het waarnemen van de Zon heeft de Vixen de beschikking over een H-a  filter, de overige telescopen kunnen worden voorzien van een filter gemaakt van Solar Screen. Dit laatste is betrekkelijk goedkoop in aanschaf en levert een haarscherp, zij het wel blauw, beeld.

Sinds het voorjaar van 2006 heeft de stichting JC van der Meulen de beschikking over 2 nieuwe telescopen die speciaal gemaakt zijn voor het waarnemen van de Zon.

Deze telescopen zijn van het merk Coronado, en zijn exclusief gemaakt voor het waarnemen in H-a. De een is een zogenaamde Personal Solar Telescope (PST), de ander is een Solar Max Telscope. Beide hebben een objectief van 40 mm en dat is ruim voldoende om een haarscherp beeld te krijgen van zonnevlammen en andere verschijnselen aan het oppervlak van de Zon.

 

De Solar Max Telscope is bovendien uitgerust met een Binoviewer van William Optics, zodat u met beide ogen tegelijk naar de Zon kan kijken. Deze manier van kijken geeft een bijzondere ervaring. Het geheel staat gemonteerd op een HEQ-5 van het merk Skywatcher.

Indien u informatie wenst omtrent telescopen, oculairs, filters en andere apparatuur welke u als amateur-sterrenkundige zou kunnen gebruiken, kunt u contact opnemen met het bestuur.

Er zijn op internet vele testrapporten te vinden over telescopen en dergelijke. Kijkt u bijvoorbeeld eens bij Cloudy Nights en Scope Reviews, dit zijn twee gezaghebbende websites.